ויטמין D הוא ויטמין חשוב ביותר לגוף האדם, וייצורו בגופנו תלוי ברמות החשיפה לשמש שכידוע נמצאת בשפע בישראל החמה. עם זאת, אנשים רבים סובלים ממחסור בוויטמין החשוב הזה והסיבה היא ככל הנראה חשיפה מועטה לשמש עקב אורח החיים המערבי בו אנו נמצאים במקומות מוצלים כמו המשרד או הבית במשך רוב שעות היום, כמו גם המודעות לסרטן העור שהובילה ישראלים רבים לצמצום החשיפה לשמש. אז איך פותרים את הבעיה הזו אשר גורמת למחסור בויטמין הנחוץ? התשובה היא כמובן נטילה של תוסף התזונה ויטמין D.
גוף האדם אמנם יודע כיצד לייצר ויטמין זה אך לא בכמות מספקת, כאמור בשל צמצום החשיפה לשמש בשנים האחרונות. מסיבה זו מומלץ לבדוק אחת לכמה זמן את רמת הויטמין בגופנו באמצעות בדיקת דם פשוטה ובהתאם ליטול תוסף ויטמין D. הסיבות לכך לפניכם.
ויטמין D טוב לעצמות
מחקרים רבים בחנו את היתרונות של נטילת התוסף ומצאו שיש חשיבות עצומה לרמה תקינה של ויטמין D בגופנו. הסיבה הבולטת ביותר היא התרומה שלו לבניית העצמות וחיוניותו להקטנת הסיכון לשברים. מסיבה זו רפואים רבים ממליצים להורים לתת לתינוקות בשנה הראשונה ויטמין D שיחזק את עצמותיהם ויסייע לבניה תקינה שלהן. המלצה נוספת המקובלת היום בקופות החולים היא על נטילה של הויטמין בקרב מבוגרים על מנת להפחית את הסיכון לאוסטאופורוזיס.
ויטמין D והקשר למערכת הנשימה, להשמנה ולסכרת
מחקרים מסוימים מראים שהויטמין עשוי להגן על מערכת הנשימה לרבות צמצום הזיהומים בה. מחקרים אחרים מדגישים את הקשר בין סכרת ובין רמה נמוכה של ויטמין D, אם כי לא ברור הקשר הסיבתי ביניהם. יש עדויות גם לכך שמחסור בויטמין קשור גם להשמנה בקרב נשים וגם בקרב תינוקות שנולדו לאימהות שסבלו בעת ההיריון ממחסור בוויטמין D.
השפעתו של ויטמין Dמבחינה קוגניטיבית
בהקשר דומה נמצא שאימהות שסבלו ממחסור בויטמין זה במהלך ההיריון היו בסיכון גבוה ללדת ילד עם אוטיזם. מיפוי האוכלוסייה מראה שבאזורים מועטי שמש יש יותר מקרי אוטיזם. ילדים לאימהות שסבלו ממחסור בהיריון גילו התפתחות שפתית מאוחרות יותר לעומת ילדים אחרים. באופן דומה, אנשים עם אלצהיימר סובלים מרמה נמוכה של הויטמין אשר נמצא כיעיל לשיפור הקוגניציה בזכות הפעילות שלו בניקוי העמילואיד במוח שגורם להתפתחות האלצהיימר.
יעילות גם בסרטן השד ובמניעת אירוע מוחי
מחקרים נוספים מצאו שמי שסובל מרמה נמוכה של ויטמין D נמצא בקבוצת סיכון לאירוע מוחי וגם לטרשת נפוצה, הידועה כקשורה לחשיפה לשמש בילדות. גם לגבי הישנות סרטן שד נמצא קשר עם רמות נמוכות של ויטמין. עוד נמצא שרמה נמוכה עלולה להגביר את הרגישות לכאב ולהעלות את הסיכון לחלות במחלת מעי דלקתיות. בנוסף, מחקרים מראים שקיים קשר בין דיכאון ובין חוסר בוויטמין D. מחקרים מסוימים מניחים את הקשר בין אלרגיה למזון ואף בין התפתחות עששת.
חסר לי ויטמין D – מה עושים?
אם בבדיקת דם נמצא שרמות הוויטמין D שלכם נמוכות הרי שאתם בחברה טובה. רבים סובלים ממחסור דומה והדרך הנכונה להתמודד עם המצב היא נטילת תוסף תזונה. זה יאפשר למלא את מאגרי הוויטמין הנחוץ בגוף. עם זאת, כדי למנעו מצב של עודף חשוב לבצע בדיקות מעקב מדי כמה חודשים כדי לבחון האם קיים מחסור.
ישנם כמה סוגים של תוספי ויטמין D: טבעי או מלאכותי. ויטמין D סינתטי (D2) מיוצר באופן מלאכותי בתהליך שבו חומר הגלם משתנה כדי שהגוף יוכל לנצל אותו. ויטמין D טבעי (D3) מיוצר בתהליך אחר והוא מאפשר לגוף לקבל חומר ביולוגי שנספג מידית ברקמות. המקור הטבעי לוויטמין הוא לעתים מהחי – מצמר כבשים או כבד דגים אך כיום ניתן לעשות שימוש גם במקורות צמחיים להפקת ויטמין D אשר מתאים גם לצמחונים וטבעונים.
הכתבה נכתבה ע"י חברת אקוסאפ, המשווקת תוספי תזונה נוזליים המיוצרים בטכנולוגיות מתקדמות לצורך שיפור הספיגה והזמינות הביולוגית של התוספים.
בין מוצריה של חברת אקוסאפ ניתן למצוא ויטמין D ליפוזומלי המופק ממקור צמחי, כך מתקבל ויטמין D3 טבעי, טבעוני ובעל ספיגה גבוהה במיוחד של עד פי 5 מתוספי הויטמין D הרגילים.