מי מאיתנו לא חווה בחייו שינויים. מי כהורה לא מרגיש שהילד או הילדים שלו מתמודדים באופן מסוים עם אותם שינויים. שינויים הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו והם מלווים אותנו מגיל קטן ועד גילאים בוגרים. הנה כמה דוגמאות לשינויים אליהם עלינו להסתגל, הן בגילאים צעירים מאוד והן בגילאים בוגרים יותר.
- הסתגלות למטפלת, משפחתון או גן, הסתגלות לבית ספר חדש
- הסתגלות למעבר עיר או שכונה חדשה, ילדים חדשים
- הסתגלות למסגרות כמו צבא, אוניברסיטה, לימודים בחו“ל
- הסתגלות למקום עבודה חדש
- הסתגלות למצבים מפתיעים של צפינו אותם מראש כמו פרידה, גירושין, זוגיות חדשה, הסתגלות למחלה או אובדן אדם הקרוב אלינו, פיטורין ועוד…
הסתגלות יכולה להיות כתוצאה ממשהו שלילי או למשהו חיובי. קשיי הסתגלות יכולים לבוא לידי ביטוי בהמון דרכים כמו שינויים קיצוניים בהתנהגות, הסתגרות חברתית – קושי יכולת להיפתח, קשיים חברתיים, פחדים, חרדות ועוד.
מתי יופיעו קשיי הסתגלות
כל שלב בחיים שלנו מביא איתו את האתגרים וההתמודדויות שלו. אפילו בגיל השלישי, אנשים חווים את מה שנקרא ”הקן המתרוקן“, מצב שבן הילדים שלנו גדלים ועוזבים את הבית. חשוב לשים דגש על ההבדלים בין מצב שהוא הגיוני ודורש רק זמן או יחס אישי, למצבים מורכבים יותר המצריכים התייחסות מיוחדת כמו טיפול בחרדות אצל ילדים. שינויים עלולים להוביל להיווצרות של מתח ולחץ נפשי וזה לגמרי טבעי, נורמלי, הגיוני. הרבה פעמים בתור הורים אנחנו לא מצליחים להבין מתי מדובר בלחץ שהוא נורמטיבי, ומתי נדרש טיפול או ייעוץ פסיכולוגי, שכן הגבול בין השניים הוא דק מאוד ונוטה להטשטש. חשוב להכיר במושג פסיכולוגי מוכר המכונה הפרעת הסתגלות. מדובר במצב קצר טווח שמעיד על כך כי לאדם יש קושי מסוים להסתגל לשינוי, זאת בשל אירוע מהותי שחווה. שוב, זה יכולה להיות חוויה חיובית או שלילית, כך או כך היא מגבירה את רמות המתח בגוף שלנו.
קיימים כמה מאפיינים או סימפטומים להפרעה זו:
- מצוקה שיוצאת מכלל פרופורציות בשל האירוע
- פגיעה בתהליכים חברתיים, בתחום עיסוק או באזורים אחרים של אותו אדם
- התסמינים יופיעו לא יותר משישה חודשים מזמן האירוע
קייים סוגים שונים של קשיי הסתגלות, חלקם עם צד יותר דכאוני, חלקם באים לידי ביטוי באופן רגשי התנהגותי, ויש אנשים שחווים את זה דווקא בהיבט החברתי. בכל אופן, שעולים התסמינים חשוב להיות מודעים אליהם ובמידת הצורך לפנות לטיפול מתאים שיכול לסייע ולתמוך הן בשינוי עצמו והן עם כל הדברים שהוא מוביל.
בין אם אתם חווים את התופעה בעצמכם, ובין אם הילד או הילדה שלכם חווים קשיי הסתגלות, חשוב להיות מודעים לנושא, לגלות עירנות ובתקופות כאלה לחזק, להגביר, להרים, לשים לב לדברים הקטנים ולראות אם זה יכול לחלוף מעצמו או שזה דורש קצת יותר תשומת לב.