אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

אטופיק דרמטיטיס – תזונה נכונה לטיפול במחלה

אטופיק דרמטיטיס הינה מחלת עור דלקתית התוקפת אחוז מסוים באוכלוסיה, כאשר היא נפוצה יותר בקרב תינוקות, פעוטות וקשישים בהשוואה לקבוצות אחרות באוכלוסיה. מחלה זו יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מיני עוצמות, היא יכולה להיות פעילה ופעילה פחות, להתפרץ במצבים מסוימים כמו עונות מעבר למשל, אך בהחלט ניתן לטפל בה ולהפחית באופן ניכר את התסמינים המאפיינים אותה ובכך לשפר את איכות החיים של הסובלים ממנה באופן ניכר. המחלה מאופיינת בגרד עז, סימני יובש על העור ותפרחת. היא יכולה להופיע באזורים שונים עם דגש על כפלי העור. חשוב לדעת כי נמצא קשר ישיר בין תזונה נכונה לבין הפחתת תסמיני המחלה.

הקשר בין תזונה נכונה לבין אטופיק

הצורה שבה העור שלנו מתפקד מושפעת בצורה עקיפה מסוגי המזונות ומהרגלי התזונה שלנו. למעשה, אחת הסיבות להתפרצות המחלה היא בשל חולשה של המערכת החיסונית ולכן אם נקפיד על אכילת מזונות מסוימים ונימנע ממזונות אחרים, נוכל להפחית את הסיכוי להתפרצותה. מנתונים עולה כי ילדים ובני נוער הסובלים מאלרגיה של העור, סובלים בין השאר גם מאלרגיה למזון מסוים. המספרים מדברים על 15%-20% מכלל הילדים שמאובחנים כחולים באטופיק.

באתר atopic-d.org תוכלו לקבל מידע נוסף לגבי הקשר בין תזונה נכונה, הפחתת סטרס וגורמים נוספים המסייעים לטיפול במחלה ומניעת התפרצויות יובש וגרד.

אז מה כדאי לאכול וממה כדאי להימנע?

בעיקרון מזון ש“יודע“ לייצר לחות בגוף שלנו מעלה את הסיכוי להתפרצות התסמינים כמו גרד ואדמומיות. לכן, מומלץ להפחית צריכה של מוצרי חלב פרה משום שהם מכבידים מאוד על מערכת העיכול ומייצרים לחות ברמה גבוהה. מומלץ להחליף את מוצרי חלב הפרה בתחליפים כמו חלב סויה, חלב עיזים, חלב שקדים וחלב אורז. אם אתם חוששים משינוי זה בשל העובדה שהוא יפגע בכמות הסידן בגוף, העשירו את התפריט במוצרים כמו ברוקולי, שעועית, טחינה וזרעי פשתן. כדאי להפחית אכילה של מוצרים המכילים שומנים מן החי כמו גבינות קשות, בשר עם רמות גבוהות של שומן, מזון מטוגן ומוצרים המכילים קפאין, בננות, סוכר לבן, משקאות ממותקים ופירות הדר.

מזונות מומלצים לצריכה להפחתת תסמיני אטופיק של העור

ההמלצה בקרב תזונאים, מומחים מתחום הרפואה המשלימה ורופאי עור עבור פעוטות, ילדים, בני נוער ומבוגרים הסובלים מהמחלה או אפילו מתסמינים אחרים הקשורים לעור היא להעשיר את התזונה במזונות הבאים:

  • לחם מלא
  • מרקים
  • דייסות
  • פירות מבושלים (לפתן)
  • ירקות: קישואים, תרד, שעועית על כל סוגיה השונים, ברוקולי, כרוב ונבטים, גזר ודלעת
  • פירות טריים: מלון, אגס ותפוח

טיפים נוספים לטיפול ומניעת אסטמה של העור

למעשה, קיים קשר ישיר בין היווצרות תסמיני המחלה לסטרס. המחלה מתפרצת הרבה פעמים כתוצאה משינויים רגשיים ונפשיים. לכן, חשוב להפחית ולהימנע ככל הניתן מאורח חיים מלחיץ ולנסות להקפיד פרט לתזונה נכונה ומאוזנת גם על אורח חיים נטול סטרס. אפשר לשלב יוגה, נשימות עמוקות, לעשות עצירות ולנוח מדי פעם, לשלב טכניקות מעולם המיינדפולנס ולהכניס טיפולי מגע, דיקור ואפילו צמחי מרפא התורמים להפחתת רמות המתח בגוף. עוד דבר שיכול מאוד לסייע במצבי התפרצות המחלה הוא להימנע מחשיפה לבדים סינטטיים כמו צמר או פוליאסטר. מומלץ לישון על מצעי כותנה או כותנה אורגנית/ממוחזרת, וגם ללבוש בדים מהסוג הזה.

לסיכום, אסטמה של העור היא מחלה שיכולה להתפרץ מסיבות וגורמים שונים. ברגע שמבינים את הגורם המרכזי ומטפלים בו כראוי, ניתן להפחית את התסמינים ולהתגבר עליהם ובכך לשפר משמעותית את איכות החיים.