אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

טיפול לילדים שלא ידעתם שקיים

לילדים יש נפש עדינה, רגישה בהשוואה לנו המבוגרים שכבר הספקנו להתמודד עם אכזבות, אתגרים, קשיים ובעיות מסוגים שונים. לאורך השנים, אנו ההורים מוצאים את עצמנו צריכים להתמודד עם כל מיני מצבים כאלה ואחרים, כאשר בכל סיטואציה יש טיפול לילדים שיכול להתאים. למשל, טיפול לילדים שלא ידעתם שקיים הוא טיפול במציאות מדומה. בילדים עם מצבים בריאותיים שונים הטיפול עדיין אינו מוגדר היום כטיפול קלאסי, אבל מרכיב המשחקיות שלו והיכולת לסייע לילדים לברוח לעולמות דמיוניים לפני פרוצדורות כירורגיות או במהלך טיפולים פיזיים, הופכים את המציאות המדומה לטיפול המבטיח, וכנראה שזה יהיה העתיד הקרוב של הרפואה.

לטפל דרך המשחק

טיפול במציאות דומה מיועד לשיפור הבריאות הנפשית של הילדים, ומתרחב גם לילדים עם מצבים בריאותיים שונים, כגון כאב כרוני ופגיעה מוטורית. מציאות מדומה, בשילוב עם אלמנטים של משחקי וידיאו, למרות שהם אינם קלאסיים, מספקים קו טיפול אלטרנטיבי שהוא מהנה ויעיל יותר. כידוע, ילדים מתחברים הרבה יותר לעולמות של משחק ולכן טיפולים מהסוג הזה יכולים לעזור במגוון של מצבים פיזיים, רגשיים וגם נפשיים.

מהו טיפול במציאות מדומה?

טיפול במציאות מדומה מתגלה כפתרון מתקדם שמאפשר לילדים לאתגר את פחדיהם בסביבה בטוחה ומציאותית, אבל באופן שנותן להם שליטה. זהו טיפול לילדים שלא ידעתם שקיים וניתן להשתמש בו על פני קבוצת גילאים שונות וניתן להתאים אותו לגיל ההתפתחותי של הילד עם התבגרותו.

וזה לא הכול. ניתן להתאים טיפול זה כדי לשנות את המורכבות של תרחישי פוביה מבית הספר. כך, לדוגמא, ילד אחד עשוי לחשש מבחינות, בעוד שילד אחר חושש מאינטראקציה עם בני גילו. לשניהם ניתן לסייע עם טיפול במציאות מדומה, שהוא שילוב של טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטיפול בחשיפה, אבל עם טוויסט חדיש.

טיפול ב-VR מפחית את רמות החרדה והמתח

ילדים רבים שרואים מחט, חווים פחד ולחץ. ניתוחים, הרדמה והליכים רפואיים אחרים רק מכפילים את הבעיה.

יחד עם זאת, כפי שהוכיח צוות אחד בבית החולים לילדים בסטנפורד, השימוש במציאות מדומה מציע את היכולת להעסיק ילדים באופן שמסיט את תשומת לבם מדאגות כאלה והופך את החוויה הקלינית לפחות מדאיגה.

טיפול במציאות מדומה משפר מיומנויות מוטוריות

ילדים, מטבעם, מלאים באנרגיה לפעילות בסביבה חדשה, שעשויה לכלול ריצה, שחייה או כל פעילות גופנית אחרת.

יחד עם זאת, כאשר ילדים נפגעים ממצב בריאותי שגורם לפגיעה מוטורית, ההשפעה עלולה להזיק הן לגוף והן לנפש. אבל טיפול במציאות מדומה מפחית את הנסיבות השליליות האלו.

מה קורה במהלך טיפול במציאות מדומה?

כשילדים עוברים טיפול VR, הם לומדים תחילה כישורי התמודדות שמסייעים להם להישאר רגועים בנסיבות מלחיצות. ברגע שהם מרגישים בנוח עם האסטרטגיות האלו, הם ממשיכים לטיפול במציאות מדומה, שם הם רואים סביבות שנוצרו על ידי מחשב ומשתמשים באווטאר כדי לחוות אינטראקציות עם מבוגרים וילדים אחרים.

מחקרים הוכיחו שטיפול במציאות מדומה "מחווט מחדש" את המוח כך שהתחומים שנוגעים לחברותיות ותשומת לב מוגברים, מה שמוביל להגברת המודעות וההבנה של רמזים חברתיים, תפיסה מוגברת של הנתינה והקבלה בשיחות, ושליטה רבה יותר כאשר הילדים מתמודדים עם בעיות בית ספר מהחיים האמיתיים.

שינוי התודעה

במחקרים שנערכו לאחר שילדים עברו טיפול בחשיפה למציאות מדומה, סריקות הראו שהאזורים במוח שקשורים לכישורים חברתיים וחלקים שמחליפים מידע במהלך אינטראקציות חברתיות, מתגברים.

איפה זה קורה?

ובכן, טיפולים באמצעות מציאות מדומה נמצאים ממש בתחילת הדרך הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים. ניתן לטפל בעיקר במרכזים רפואיים פרטיים ולאט לאט הטיפול נכנס גם לבתי חולים, מרכזי פיזיותרפיה ועוד. 

עוד בנושא:
פופולארי באתר: