נוער בסיכון או ילדים בסיכון, הם הכל שמות כוללים אשר מתארים את אותה התופעה – בני נוער ונערים אשר נמצאים במצב שבו הם חשופים לפגיעות רבות בתחומים שונים – פגיעות פיזיות, פגיעות נפשיות, פגיעות רגשיות או פגיעה בהתפתחות התקינה שלהם. הסיבות לכך שילדים ובני נוער רבים נכנסים להגדרה הזו, הן רבות ומגוונות. יש בני נוער שנכנסים להגדרה הזו בשל המצב שלהם בבית, יש כאלה שסובלים בכלל מבעיות אחרות אפילו בעיות קשב וריכוז ולא מאבחנים את זה בזמן או לא מתייחסים לזה וזה מדרדר אותם למקומות לא טובים, יש כאלה שאיבדו את ההורים שלהם ואין מי שידאג להם, יש כאלה שחוו טראומה מסוימת וזה הוביל לזה ועוד. בשורות הבאות, ננסה לעשות לכם סדר בסוגייה מורכבת זו, מה היא ההגדרה של בני נוער אלו, ומהן הסכנות הרבות הטמונות אצל ילדים הנמצאים תחת הקטגוריה הזו.
מה הן דרכי ההתמודדות הקיימות על מנת לסייע לנוער בסיכון
אין דרך אחת בה נהוג לטפל כיום בבני נוער הנמצאים תחת הקטגוריה הזו. ככלל, מדינת ישראל מנסה לסייע לנערים בסיכון תוך כדי העמדת סיוע באמצעות טיפולים פסיכולוגיים, טיפול צמוד של בתי הספר, שליחת בני נוער אלו למחייה במרכזים מיוחדים כמו פנימייה, ועוד שיטות רבות. בנוסף, ישנן דרכים פרטיות רבות לטפל בבני נוער הנמצאים בסיכון כיום, הדומות פחות או יותר לדרכים הציבוריות לטיפול בבני נוער אלו.
מה הן הסכנות הטמונות אצל בני נוער אלו
ישנן סכנות רבות איתם מתמודדים בני נוער הנמצאים במצבים של סיכון – החל מפגיעות בהתפתחות התקנית, פגיעות פיזיות, או פגיעות נפשיות – בני נוער אלו מתמודדים עם כולם. בנוסף, מחקרים רבים מראים כי מבחינה סטטיסטית בני נוער הנמצאים בסיכון סובלים מבעיות בלימודים יותר מבני נוער אשר לא נמצאים בסיכון. ובנוסף לכך, בני נוער בסיכון נוטים לפתח יותר סיכוי לדברים הבאים – הריון מוקדן, שימוש באלכוהול וסמים, הפרעות אכילה, פגיעה בקשרים משפחתיים, ונוספים.
חשיבותן של מסגרות
בני נוער הנמצאים בקבוצה זו זקוקים לתמיכה של מסגרות שונות על מנת להישאר בתלם – החל מבתי ספר, פנימיות, חוגים, ועוד – כולם רלוונטיים ומועילים עבור בני נוער הנמצאים בסיכון. בני נוער אלו נוטים בדרך כלל להגיע למקומות יותר חשוכים, אשר לא מתאימים לבני נוער לבטח – בין אם מדובר על הרחוב, מקומות שמעודדים פשיעה, ועוד, בני נוער אלו נוטים להגיע בצורה מהירה יותר למקומות אלה. ועל כן, מסגרות למיניהם מוכחים בתור מקומות שמועילים מאוד לבני נוער אלו הנמצאים בקבוצה זו.
כיצד פנימיות יכולות לסייע?
למעשה פנימיות הוקמו בדיוק למטרה הזו, בכדי להכיל את אותם ילדים, לספק להם מענה לצרכים שלהם, לחזק אותם ולהגן עליהם מפני כל מה שקורה שם בחוץ. מטרת המסגרות הללו בין השאר היא להבין באופן הכי עמוק שניתן, זאת בעזרת בעלי מקצוע מהתחום כמו פסיכולוג/פסיכיאטר, רופאים, עובדות סוציאליות, מרפאות בעיסוק ועוד את הבעיות והמורכבויות שמאפיינות אותם ובעצם לעזור להם לגשר על הפערים הללו. פנימיות הן מסגרות שבאות לתת מענה על מגוון צרכים של הילדים ובני הנוער הללו, לצד מערכת לימודית תומכת. במקומות רבים ילדים אלה דווקא פורחים, מתפתחים, יודעים פתאום להתמודד עם חוקים וגבולות, מה שלא הצליחו לעשות לפני כן וכאן בעצם טמונה עזרה מאוד גדולה שפעמים רבות מצילה את הילדים האלה מעולם הפשע והחיים ברחוב.