טיפול התנהגותי או ליתר דיוק טיפול קוגנטיבי התנהגותי המכונה גם CBT, הוא טיפול המונה כמה מפגשים, כלומר מדובר בתהליך ובו נדרש שיתוף פעולה מלא בין המטופל לבין המטפל. למעשה, ככל שהמטופל נחוש לקחת חלק פעיל בטיפול, ככה הסיכוי להצלחה עולה. מדובר בגישה שהבסיס שלה מוכח באינספור מחקרים וזאת למרות שחלק מהעבודה אותה נדרש המטופל לעשות כוללת אתגרים ותרגילים שלא תמיד יהיו נעימים לו. אם בתחילת הדרך המטפל הוא זה שלוקח את רוב האחריות על הטיפול, ככל שהזמן עובר האחריות עוברת אל המטופל.
מה מאפיין את הטיפול?
מדובר בטיפול שתחום בזמן ומאוד ממוקד. הוא מבוסס על העובדה שקשיים רגשיים באים לידי ביטוי כחלק בלתי נפרד מדפוסי מחשבה ודפוסי התנהגות שטבועים בנו וקשורים פעמים רבות לנסיבות הקשורות לחיים. לכן, פעמים רבות ילדים ובני נוער שמגיעים למסגרות כמו פנימייה למשל, עוברים את הטיפול הזה כחלק מהשינוי לו הם מייחלים. מטרת העל של הטיפול היא לזהות דפוסים ספיציפיים הגורמים לסוג של פגיעה אצל המטופל, כאשר המטפל מעניק למטופל כלים ודרכים שיעזרו לו לבלום את אותם הרגלים בזמן מסוים. לא מעט בעיות הקשורות למצבי דיכאון וחרדה, מבוססות על תפיסות של האנשים את עצמם. הטיפול עוזר למטופל להבין איפה הוא חושב בצורה לא נכונה ובכך בעצם משמר את הפחדים, החרדות והמצוקות שלו. הטיפול מעודד במידה רבה את המטופל להיחשף לסיטואציות חדשות שימנעו ממנו להמשיך לחשוב כך.
הטיפול מתאים לכל האנשים בכל הגילאים הסובלים ממצבים שונים כמו דיכאון, חרדה, הפרעות פוסט טראומתיות, בעיות התנהגות, בעיות הקשורות למיומנויות חברתיות ועוד. מדובר על טיפול של 8-12 פגישות ממוקדות בהן שמים דגש על הבעיה ועל הדרך הטובה והקצרה ביותר לפתור אותה.